Cantabile 


 

Dieter
                    Staelens
       

   Home                     Onze dirigent Dieter Staelens

 

 

 

Omtrent Cantabile

 

Facebook

 

Concerten

 

Agenda koor

 

Koorreis Alsfeld

 

Wil je ook zingen?

 

 

Ledenpagina

 

 

Foto-Archief

 

Contacteer de webmaster

 

 

Met dit filmpje krijg je al een eerste indruk

 

Cantabile wil graag zingen.

Wil je een gastoptreden of een gezamenlijk concert.

 

Contacteer ons

 

 

Dieter Staelens (Kortrijk, 1973) begon in 1992 zijn opleiding muziek aan het Leuvense Lemmensinstituur en behaalde er in 1995 het diploma Geaggregeerde voor het lager secundair onderwijs, muzikale opvoeding. In 1996 behaald hij het kandidatuursdiploma in de muziek (optie muziektheorie) en in 200 rondde hij zijn studies af als Meester in de muziek (optie koordirectie). Tijdens zijn opleiding legde hij eindexamens af voor koorleiding, notenleer, harmonie en polyfonie.

Je hebt het of je hebt het niet ...  Maar de meeste mensen hebben het wel: de gave van om klanken voort te brengen die men als 'zingen' bestempelt. Zingen is niet alleen een uiting van 'goed gezind'. Het is een onrechtstreekse communicatie met de buitenwereld. Maar zingen is vooral ook een manier om het goede humeur actief te ondersteunen. Zingen doet iets. Het helpt je vooruit. Fysiologen zouden zeggen dat het de serotine vrijmaakt die ons opwekt. Hoe dan ook, zingen is gezond.

Dieter Staelens volgde ook gedurende zevan jaar de optie zang bij pedagogen Dina Grossberger en Dirk Snellings. Verder volgde Dieter ook masterclasses bij Peter Erdei (H) en Timothy Brown (GB). Op de '2nd International Competion for Young Choral Conductors', die in 2002 plaatsvond in Tallin, Estland, stootte hij door tot de  halve finale. Na een voortgezette opleiding (master na master) bij Kurt Bikkembergs behaalde hij in juni 2008 het diploma van 'Gediplomeerde in de Voortgezette opleiding Muziek: Koordirectie'.

In 2000 stond hij aan de wieg van het Leuvense kamerkoor Camerata Aetas Nova, waarmee hij winnaar werd van de prestigieuze wedstrijd 'Koor van het Jaar 2008-2009'. Tussen 1999 en 2015 was Dieter verbonden als koorleider aan de KULeuven: eerst als dirigent van het LUK (Leuvens Universitair Koor), daarna als dirigent van de Capella Academica (personeelskoor KULeuven). In 2011 stichtte hij het dameskoor Arion. Als gastdirigent dirigeerde hij o.a. bij het Brusselse Kathedraalkoor, het Vlaams Radiokoor en het koor van de Vlaamse Opera.

In hert dagelijkse leven is Dieter verbonden als leraar muzikale opvoeding en dirigent aan het Heilig-Hartinstituur te Heverlee. Verder is hij ook actief in de raad van beheer van de Vlaamse Federatie voor Jonge Koren, hij is lid van de muziekcommissie van Koor&Stem en hij geeft regelmatig dirigentencursussen.

Sinds 22 augustus is hij ook onze dirigent.      

NOTEN LEZEN?

Ja maar, moet ik dan geen noten kunnen lezen? Dat hoeft niet. Het is een stuk makkelijker als je wel noten kan lezen, omdat je dan sneller een nieuw kan aanleren en thuis wat kan oefenen. Lees je geen noten, dan is het vooral oefenen tijdens de repetities en de melodie van buiten leren.
Het mooie aan een koor is dat je er nooit alleen voor staat: al luisterend naar de buurman/vrouw die de melodie al beter kent, kom je er snel in.

CONTACT

Met wie neem ik contact op om eens te kijken?
Dat kan met voorzitter Suzanne POELS 016 65 54 38 of stuur een mailtje naar koor.cantabile@gmail.com. Jaarlijks houden we een paar open repetities.

Hoe dan
ook, je bent van harte welkom.